01
Mar
10

Romania


„Cei mai mandri si mai viteji dintre toti Tracii sunt Getii, dar ei, daca ar fi uniti nimic nu le-ar sta impotriva, ci ei sunt lenesi, cartitori, clevetitori, betivi si isi vand copiii”. Herodot, Historia, Cartea IV

În general, fiecare naţie este definită de proprii ei membrii prin câteva sintagme sintetice. Definirea se face însă şi de către cei din afara respectivului popor, iar cele două seturi de sentinţe nu coincid totdeauna. Despre nemţi se spune că sunt ordonaţi şi meticuloşi, din afară părând a fi reci şi închişi în sinea lor, francezii se cred rafinaţi şi eleganţi, dar din afară par înfumuraţi şi cu aere de vedetă, americanii se consideră cea mai tolerantă şi productivă naţiune, dar din exterior se vede multă superficialitate şi suficienţă. Noi, românii, am fost învăţaţi să ne caracterizăm ca fiind drept ospitalieri, înţelegători, muncitori. Cu puţină atenţie şi detaşare, de sub pânza tradiţională, străbat şi unele tente mai puţin măgulitoare, pe care nici nu este nevoie să ni le arate alţii, le observăm noi dacă suntem puţin atenţi. Le putem distinge singuri, dacă ne aplecăm asupra câtorva expresii cu maximă circulaţie din vocabularul românilor. Cum ar fi „a se descurca”, „să moară capra vecinului”, „lasă bă că este bine şi aşa”. La analiza acestor expresii reiese că românul s-a născut gata încurcat în iţele propriei existenţe, din care toată viaţa se străduieşte să se „descurce” şi dacă reuşeşte a obţinut o mare victorie, nu-i aşa s-a „descurcat”.

Cât despre tradiţionalul „merge şi aşa”, trebuie să recunoaştem că conaţionalii noştri au darul suprem de a cârpi şi meşteri orice. Oare de ce a rămas Dacia tipul predilect de automobil a românului?. Se pretează foarte bine la cârpit, şi cu siguranţă merge şi aşa. Cât despre capra vecinului, este simbolică pentru mentalitatea profundă a neamului, ea este cea care m-a adus de fapt la scrierea cestui modest expozeu de opinii strict personale.

Parabola cu vecinul, pe care nu-l admirăm că are mai multe decât noi, pe care nu dorim să-l imităm prin efortul de a deţine ceva similar cu ce deţine el, ci doar îl invidiem şi îl detestăm fiindcă a reuşit ceva ce noi nu am fost în stare, pentru că este altfel decât noi se aplică de minune la evoluţia generală a mentalităţii populaţiei din România.

Filosofia noastră de viaţă este că e mai bine să laşi pe mâine ce puteai să faci astăzi. Asta nu te duce neapărat înainte, ci doar îţi face viaţa mai palpitantă, iar nouă românilor nu ne place deloc să ne plictisim.

Unii ţin minte proverbe şi-şi rostuiesc traiul conform cu îndemnurile cuprinse în ele, alţii citate, cărora le uită autorii. Fapt e că există şi vorbe ce nu se tocesc, oricât de des le-am folosi. O astfel de zicere, căreia nu-i mai ştiu autorul , este totuşi îmi amintesc Charlie Chaplin, conchide că orice dramă, dacă trece destul timp peste ea, poate fi jucată ca o comedie. Zicerile astea, care te urmăresc mai au o calitate: din ele se desprind altele mult mai surprinzătoare. Nu numai drama, ci şi comedia, dacă trece destul timp peste ea,îşi pierde din puteri, devine altceva. Peste orice trece mai mult timp decât socotim c-ar fi nevoie ca să se aleagă într-un fel sau altul, timpul ne modifică percepţia. Legenda obturează realitatea.

Astfel putem vedea eterna şi fascinanta Românie în care plaiurile sunt verzi, Mioriţa e grasă, iar românul e harnic şi are şapte vieţi în pieptul de aramă.

Reclame

0 Responses to “Romania”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: