07
Dec
10

Genetica prostiei


Sa fii prost, egoist si sa ai o sanatate buna sunt trei cerinte pentru a fi fericit, desi daca prostia lipseste celelalte nu mai conteaza” (Gustave Flaubert)

Prost = om lipsit de inteligenta, fara judecata, fara minte, natarau, tont, prostanac, nerod. Un prost si jumatate = foarte prost, dobitic de-a dreptul. A face pe prostul = a simula prostia.
Prostie = stare perpetua a celui lipsit de inteligenta, starea normala a omului prost, actiunea, vorba, fapta omului ce denota o astfel de stare, absurditate, ineptie, neghiobie, imbecilitate.
Sigur „prostie” sau „prost” pot fi utilizate si cu alte intelesuri poate mai „magulitoare” (de tipul: a fost o prostie din partea ta = a fost o copilarie din partea ta) dar deocamdata as dori sa ma refer exact la intelesurile evocate mai sus.
Prostia o gasim peste tot si in toate formele posibile, intinzandu-si subtil tentaculele si acaparandu-ne viata cotidiana. Intalnesti la tot pasul: prostia ereditara, prostia dobandita, prostia crunta, prostia fara de margini, prostia omnipotenta, prostia incomensurabila, prostia hada, prostia vicleana; si probabil multe alte prostii mai mult sau mai putin identificabile si greu de definit, care se intersecteaza si se despart fara incetare, un adevarat perpetum mobile. Exemple de prostie te inconjoara, te lovesc ca o avalansa, doar trebuie sa gasesti puterea sa te lupti cu ele, si sa nu te lasi dovedit de ele. Si sa ai grija daca faci pe prostul sa nu ramai asa. Dar in acelasi timp si din pacate nu pot sa nu remarc mereu ca prostia si naivitatea este fundamentul societatii umane. Incercand sa intelegi lumea in care traiesti vei da de prostie, incercand s-o schimbi vei da de prosti.
Un adevar care ar trebui gravat cu litere de aur pe frontispiciul fiecarei universitati ar fi ca “Facultatea te ajută în viata, dar nu te scapa de prostie”. Prostia nu are nimic de-a face cu cartea, poti sa termini trei facultati (mai ales in tara noastra draga), si sa ramai prost gramada, iremediabil si fara speranta de vindecare.
Se pare ca „oamenii de stiinta” americani (evident) au descoperit o gena, prezenta si la oameni, care ii face pe soareci mai inteligenti atunci cand este inactiva. Poreclita gena Homer Simpson, dupa faimosul personaj animat nu foarte inzestrat intelectual, gena RGS14 controleaza o regiune a creierului implicata in procesul de invatare si de formare a amintirilor, in consecinta in absenta acesteia, am putea invata mai multe si ne-am putea aminti mai mult. In concluzie nu disperati s-a descoperit gena prostiei, si se poate trata. Intrebarea este: ar fi un lucru bun ? Marea întrebare este de ce noi – sau soarecii – am detine o gena care ne face mai putin destepti. O lume in care prostia ar fi eradicata, ar fi mai saraca, iar mecanismele de productie si consum ar fi bulversate. Fara prostie sistemele politice si sociale traditionale ar fi puternic subminate, s-ar ajunge la o anarhie globalizata, toata lumea s-ar considera suficient de destept sa conduca, dat fiind ca vorbim despre intrarea in stare recesiva a genei prostiei si nu a orgoliului. Astfel, sunt convins ca cei mai destepti dintre cei destepti vor crede de cuviinta sa reactiveze gena prostiei intr-o larga parte a populatiei, si totul ar reveni la normal. O lume fara prosti ar fi indiscutabil mai proasta.
Adevarul e ca prostia, ca orice parametru al constiintei umane, nu poate fi caracterizata decat printr-o functie continua, in consecinta nu poate fi exact cuantificata. Asta inseamna, ca nu putem gasi doi oameni despre care ca manifesta acelasi grad de prostie. Atunci, indiferent de gradul de inteligenta al oamenilor în general, tot timpul unii vor fi mai putin inteligenti decat altii, pe o scara valorica virtuala asta înseamnand, mai prosti.

Doar doua lucruri sunt infinite: Universul si prostia umana, iar de cea din urma sunt foarte sigur” (Albert Einstein)

Reclame

1 Response to “Genetica prostiei”


  1. 1 Qawra
    Decembrie 10, 2010 la 5:16 pm

    …cum foarte frumos a grait si Creanga:
    „Stiu ca sunt prost. Dar cand ma uit in jur, prind curaj.”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: