29
Dec
11

„belle epoque”


De cate ori n-ati auzit ca „pe vremea mea” apa era era curata, mancarea fara E-uri, cainii umblau cu covrigii in coada, copiii si tinerii erau  politicosi cu cei mai in varsta, muzica era armonioasa si te gadala la ureche intr-un mod placut, scoala era scoala, invatatura era invatatura, valorile sociale erau respectate si multe alte clisee.

Va recomand sa vizionati ultima productie a lui Woody Allen „Midnight in Paris”. Se vrea a fi un omagiu adus celui mai „romantic” oras din lume (asa se zice ca ar fi), o provocare pentru imaginatie, o lectie de cultura (ati auzit de Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Salvador Dali sau Paul Gaugain, nu ?) si un mesaj unic prin transpunere legat de prezentul pe care in loc sa-l traim si sa-l facem o „epoca de aur”, il ignoram tanjind dupa vremurile de altadata care sunt doar niste iluzii. Calatoria in timp, in compania artistilor celebri, emotia fiecarei vremi in parte, condimentata de dialoguri inteligente, face ca savoarea si ingeniozitatea filmului sa creasca treptat, armonios si liber. In cocluzie este un film ce merita vazut cel putin odata.

Fiecare om se raporteaza intotdeauna la o „belle epoque”, fiecare dintre noi are propria sa belle epoque; dar sa nu uitam ca nostalgia fata de trecut e negarea prezentului; se pare ca atunci cand prezentul ne dezamageste ne refugiem in trecut, dar acestea sunt doar vise. Filosofia filmului este simpla si anume sa traiesti in prezent, pentru ca trecutul, acel „belle epoque”, nu e decat o iluzie, fiecare generatie avand impresia ca era mai bine/mai frumos/mai usor in alte vremuri decat cele pe care le are de infruntat in prezent. Dar toate acestea ar trebui sa ramana la stadiul de iluzie.

Iar cel mai adevarat aforism pe care l-am auzit in viata mea ramane ” vision without action is dreaming but action without vision is nightmare”

Reclame

0 Responses to “„belle epoque””  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: