08
Ian
12

127 ore


Aron Ralston este un aplinist american care a fost surprins de caderea unui bolovan urias care i-a blocat bratul in timpul unei ture in Blue John Canyon (Utah) in anul 2003. Dupa cinci zile  dramatice in care a stat blocat, Aron Ralston, aflat deja la capatul puterilor,  a luat o decizie radicala, si-a amputat mana blocata cu sange rece, a facut fata durerilor ingrozitoare si pierderii de sange si astfel s-a eliberat si a  reusit sa isi salveze viata. A scris o carte despre terifianta experienta „Between a rock and a hard place”, iar in 2010 Danny Boyle (Trainspotting, The Beach, Slumdog Millionaire)  a facut in film „127 Hours”  (127 de ore de captivitate =  o ora si treizeci de minute in termeni cinematografici) inspirat din experienta acestuia. Cea ce este interesant e ca Ralston continua sa practice alpinismul si in ziua de azi.

„127 Hours” este un exemplu despre cum poti sa faci un film captivant chiar si cand actiunea se invarte si implica un singur personaj (James Franco extraordinar in rolul lui Ralston) care nu se poate misca, dupa cum zicea Boyle  „an action movie with a guy who can’t move.”  Tehnica de filmare este remarcabila, atat timp cat eroul zburda liber acesta este filmat de peste tot şi de la nivelul pămîntului, şi de deasupra, şi din vazduh, cu camera in toate pozitiile posibile. Din momentul in care eroul e tintuit, pe fundul canionului, cu mana prinsa sub un bolovan, Boyle alege sa iasa din canionul-mormant cu ajutorul imaginatiei si amintirilor personajului folosind ca alibi visele si spre sfarsit  halucinatiile acestuia. In plus efectele de claustrofobie vin la pachet cu subiectul filmului, unghirile de filmare sunt astfel alese incat sa impresioneze spectatorul, dand cand senzatia de ingust cand de nemarginit, spectacolul vizual este total, de la ultima picatura de apa ce se scurge din termos la folosirea degetelor de la picioare pentru recuperearea unui briceag scapat din neatentie. Boyle apeleaza la mijloacele cinematografiei de inalta calitate pentru a plasa spectatorul in primele 15 minute intr-o stare de confort si buna dispozitie generala: adrenalina,  muzica antrenanta, mountain-biking, trekking, climbing, un tip coool, rebel, aventurier, niste fete, o baie savuroasa intr-un lac subteran. Apoi cade bolovanul peste mana eroului si spectatorul este luat prin surprindere si izbit puternic cu capul de perete. Te-ai trezit din vis ? Viziuni deshidratante, senzoriale, disperate, apa multa apa, iubiri neinpartasite, un copil probabil dintr-un viitor tot mai improbabil, sugereaza cat de abrupta e trecerea de la extaz la agonie. Apropo, pentru cei slabi de inima, inchide-ti ochii la secventa amputarii bratului, este brutala (nu poate fi comparata cu scenele de tortura din filmele de duzina), iar zgomutul ruperii osului este sinistru.

Impactul filmului si mai ales a intamplarii reale este cu atat mai visceral, cu cat zgandereste imaginatia privind cel mai cumplit cosmar al nostru: ce faci daca esti intr-o situatie limita in care trebuie sa alegi intre moarte sau o alternativa cumplita. Ce-ai face tu daca ai fi in locul lui ? Cat de departe ai putea merge ? Nu-i asa ca aceasta simpla intrebare are capacitatea de a-ti prova un atac de panica ?

Concluziile simpliste ar fi ca daca plecati intr-o excursie sa spuneti intotdeauna la cineva unde va duceti (Hey there Aron ! Is it true that you didn’t tell anyone where you were going ?) si glumind putin nu cumparati niciodata un briceag „elvetian” made in China ( Lesson: don’t buy the cheap, made-in-China multi-tool. I tried to find my Swiss Army knife, but…).

Reclame

0 Responses to “127 ore”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: