23
Ian
12

macelul de la balc


La sfarsitul acesta de saptamana a avut loc la Balc deja traditionala vanatoare anuala de mistreti a carei amfitrion este Ion Tiriac. Spre deosebire de anii trecuti acoperirea mediatica a evenimentului a fost mai scazuta, datorita protestelor stradale din Romania. Prin urmare presa n-a mai transformat vanatoarea-macel intr-un circ mediatic de prost gust. N-am inteles niciodata fascinatia oamenilor pentru a omora animale fara aparare, iar motivul  “doar pentru ca pot” nu mi se pare deloc suficient.

Vanatoare ? Imi vine sa rad. De fapt este un macel-masacru al unor mistreti inchisi intr-un tarc, care sunt secerati in cateva secunde fara sa li se acorde nici macar o sansa. Pentru cine are impresia că vanatoarea de la Balc e vanatoare din aceia, despre care citim in carti, in care vanatorul umbla cu pusca pe umar si cutitul la brau prin padure in cautarea vanatului, lasati-ma sa-i spulber iluzia. E vanatoare cu gonaci, adica taranii din Balc care o iau prin padure si gonesc vanatul pana cand acesta ajunge in fata bosorogilor burtosi cu sange albastru care stau comfortabil intr-un observator si impusca mistretii. Este o „lupta” nedreapta. Ceea ce se intampla nu este decat o modalitate de a omori animalele care nu au nicio sansa de scapare. Ce placere perversa poate fi, sa ingrasi un porc un an de zile, si pe urma sa tragi cu pusca sa-l omori. Si din asta sa faci un eveniment. Prin acesta Ion Tiriac, un tip cu aere false de miliardar rasat, incearca sa-si cultive relatii cu cativa mai mari de prin Europa si le ofera ceea ce legile din tarile lor interzic: genocidul cinegetic

In definitiv intrebarea ar fi de ce  in fiecare inceput de an, in Romania, oameni grei, grei de tot, din Europa, vin sa ucida mistreti dupa o practica, repet, ce nu are nici o legatura cu vanatoarea ? Probabil ca daca ai multi bani, foarte multi bani, simti nevoia sa-ti gasesti si niste „distractii” pe masura. Astfel „vanatorii” de la Balc vor sa gaseasca in ei insisi vanatorul ancestral, salbaticul setos de sange, sa experimenteze fiorul instinctual de a ucide. Totul e evident o iluzie, acesti indivizi pervertiti de „civilizatie”, nu pot sa fie decat niste insi ce se imbata cu apa rece atunci cand incearca sa dea inapoi ceasul civilizatiei fie si cu cateva ore. Dupa parerea mea un astfel de „vanator” n-are cum sa aiba de fapt satisfactii reale in actul de a vana. Nu exista instincte vanatoresti, vanatoarea de acest gen nu este nici macar un joc interactiv, un fel de counterstrike „live”, in care „vanatorul” are in fata un adversar care sa-i poate oferi o replica, deoarece mistretii sunt cel mult niste tinte vii, fara capacitatea de a-i pune in pericol real pe tintasii. Acesti indivizi n-au un stil de viata vanatoresc, n-au o cultura asociata cu actul vanatorii, nevoi care se pot forma, ca o a doua natura, doar din obisnuinta, prin repetarea stereotipa  a unor actiuni. Acesti transexuali cu palarie vanatoreasca simuleaza de fapt ce nu au curajul sa faca: sa-si asume riscuri, sa simta adrenalina adevarata, sa ia urma mistretului ranit care daca n-ar sta condamnat in interiorul tarcului de la Balc, le-ar spubera cu coltii, salbatic, prin zapada alba, iluzia barbatiei, naravurile de fandositi si portofelele Armani.

Pe drept cuvant stai si te intrebi ca un negru din est cum ne vad acesti asa-zisi „vanatori”: la ce bun o armada de avioane private, un lup mustacios imbracat in blana de oaie, o paranghelie a la Ceausescu, o vanatoare in tarc, sa sa te intorci, acasa in Vest, barbat ?

Apropo se zice ca tenisul este un sport al fair-playului. Si ca sa-i citez pe cei de la Vier Pfoten: Tiriac „Stop killing, play tennis”

PS: Apropo de animale salbatice, nu pot sa nu ma indignez la stirea ca peste 100 de caprioare au fost gasite moarte  (in doua transe) in judetul Arad otravite cu o substanta folosita pentru starpirea rozatoarelor. Si evident intamplandu-se in Romania nu s-a luat nici o masura.

Reclame

0 Responses to “macelul de la balc”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: