27
Iul
12

fainosag


Asistand la reclamele agresive  Pate Ardealul, am inceput sa ma intreb ce naiba e „fainosagul” ? Ca doar stau de peste 30 ani in Ardeal si auzisem de expresia „fain” dar niciodata de „fainosag”. Din reclama am aflat ca fainosagul este de fapt, un amestec de condimente, ierburi si mirodenii ardelenesti. Daca ne uitam pe http://ce-este-fainosagul-domnule.ro/ cele trei componente ale fainosagului sunt piperul, nucsoara si ghimbirul, recunoscute pentru originea ardeleneasca :).  Acum daca gadile pe limbuta si in bolta palatina ca pe postasul din reclama ramane de vazut. Din cauza continutului de slanina si soric eu spun pas. Iar fainosagul tare ma tem ca in realitate este potentiatorul de gust (glutamat de sodiu).

Si mai „reusita” este insa reclama cu primarita, atat de definitorie pentru arealul carpato-danubiano-pontic, incat daca as exagera putin as denumi reclama ca fiind „Miorita”  publicitatii autohtone.  Atitudinea slugarnica a celor doi producatori de fainosag, fata de d-na primar, si extrem de superioara a acesteia fata de „supusi”, este atat de definitorie fata de vremurile pe care le traim. Iar replica „No, Opreo, mai unje una! Nu fi chitra!” imi suna si acum in urechi. De aici am retinut un alt cuvant nou pentru mine si anume „chitra”. Conform DEX chitra este fructul chitrului, cu aspectul unei lamai mari, din care se poate face dulceata. Din ce inteleg eu „d-na primar”, cu o atitudine extrem de constipata ii cere lui „Opreo” sa nu fie cea ce ea este, adica o acritura. Nu vi se pare ca este o situatie paradoxala cu care ne intalnim in fiecare zi ?

Reclame

3 Responses to “fainosag”


  1. 1 Dana
    Iunie 25, 2014 la 9:54 pm

    Ambele spoturi publicitare au un puternic iz provincial, „usor’ penibil.

  2. 3 fabian
    Iunie 20, 2015 la 12:02 pm

    Sant nascut in Ardeal familia mea are sute de ani de traditie in satul meu cunosc obiceiurile,retetele si vorba ardeleneasca ,pentru mine aceasta reclama este o ofensa adusa ardelului si traditiilor sale.foarte agresiva si nu are nimic in comun cu pateul si produsele noastre traditionale


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: