15
Sep
12

Postojnska Jama


Postojnska Jama / Pestera Postojna este una dintre cele mai mari pesteri din lume, din cate am inteles pana la ora actuala s-au descoperit 21 kilometri de galerii. Slovenia este renumita de altfel pentru formatiunile carstice deosebite, asa ca sunt si alte pesteri de vizitat, dar Postojana fara indoila este cea mai cunoscuta. Pestera Postojna s-a format in urma actiunii apei asupra calcarului solubil acum aproximativ 70 de milioane de ani, dar a fost descoperită intamplator abia în secolul al XIX-lea.

Turistii pot vizita un traseu de aproximativ 5 km,  dintre care 2km se parcurg cu un trenulet (mocanita de pestera), apoi se parcurg 1,5 km pe jos iar iesirea din pestera se face cu acelasi trenulet. Vizita dureaza in jur de 2 ore. Temperatura din pestera este constanta pe tot timpul anului, aproximativ 10 grade, tocmai buna pentru a face vizita in slapi si tricou cu maneca scurta in mijlocul lunii august (am vazut si asemenea indivizi). Pestera se strabate pe o alee cimentata, se trece pe podete suspendate (Podul Rusesc), pe coluare inguste, se intra in sali imense iar principalele puncte de atractie poarta nume sugestive: Muntele Mare, Pesterile Frumoase, Sala de Concerte etc. Lumina proiectoarelor accentueaza farmecul lumii din adancuri. In pestera traieste olmul (omul-peste) (Proteus anguinus) – o specie de „salamandra” avand caracteristicile unui peste, care este oarba si respira prin branhii externe, putand trai pana la 100 de ani, vietate care a devenit emblema locului, fiind reprodusa pe tricouri, cani,  si alte suveniruri. Ca deobicei spectacolul nesfarsit al naturii este sublim si nu poate fi descris in cuvinte sau poze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La iesire pe toti turistii ii asteapta poze de la intrare si respectiv din trenulet, pretul insa, 6 euro, este mai mult decat piperat. Si pretul de intrare este consistent, aproximativ 20 de euro, dar asta nu-i impiedica pe turisti sa faca coada la bilete (de altfel pestera are pana la 1 milion de vizitatori anual). Stalagmitele si stalactitele din adancuri sunt completate de o adevarata industie a turismului carstic sloven la suprafata pamantului. De altfel pe litoralul sloven ti se va aminti zilnic, sa nu pleci din tara inainte de a vizita minunatele formatiuni carstice aflate in apropiere (50 km).

 Si daca tot ai ajuns pana aici la 10 km de Postojna se gaseste castelul Predjamski construit in si pe stanca. Sub el se gaseste evident o pestera, care poate fi la randul ei vizitata.

Reclame

0 Responses to “Postojnska Jama”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: