09
Oct
12

Scarisoara


Complexul carstic Scarisoara, include cea mai mare pestera de gheata din Romania, avand o varsta de peste 3000 de ani, un volum de gheata de 80000 m3 si fiind situata la o altitudine  de 1165 metri (una dintre putinele pesteri de gheata  din lume aflate la o altitudine atat de mica). Pestera superba, cu un impresionant aven a cărui gură se deschide în pădurea de pe marginea platoului, un strat gros de zapada pe tot parcursul anului in jurul intrarii, niste sali cu denumiri sugestive (Sala Mare, Biserica etc.).  Merita vizitata.

Dar infrastructura este tipic romaneasca, nu cred ca amenajarile din jurul pesterii s-au schimbat prea mult de la ultima mea vizita, si asta se intampla acum vreo 20 de ani. Intrarea se face printr-un put vertical care  pana la un moment are scari metalice in vederea facilitarii accesului turistilor, dar la un moment dat acestea se termina brusc si brutal, scotand la iveala niste scari de lemn putrezite suprapuse mestesugit peste alte randuri de scari si mai putrezite. Iar in pestera podetul de acces si balustrada (evident din lemn putrezit) sunt de cel putin 20-25 de ani,  aria protejata fiind ingradita cu o trainica sarma rabitz rupta. De remarcat totusi sistemul de leduri care ilumineaza pestera.

In schimb mormanele de gunoi din jurul pesterii sunt cu adevarat socante, desi sunt plasate indicatoare mai mult decat sugestive care l-ar face pe orice individ cu un minim bun simt sa-si ia petul gol sau doza de bere cu sine si nu sa-l arunce in padure. Probabil insa ca sunt destui care nu stiu sau nu vor sa citeasca. Drumul care duce la pestera era in reparatie, asa ca in curand se va putea ajunge cu masina in conditii optime la 10 minute de pestera, un aspect pozitiv din punct de vedere al turismului nu si din punct de vedere al protejarii zonei. Sa te duci cu masina pana sus este un adevarat sacrilegiu, se zice ca „it is not all about the destination, it is all about the journey”.

Reclame

0 Responses to “Scarisoara”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: